Gamay je odrůda, která se pěstuje především v oblasti Beaujolais. Objevilo se zde na začátku 17. století a jeho historie je úzce spojená se založením zdejších vinohradů. Právě v oblasti mezi Cluny a Lyonem našla tato odrůda ideální podmínky, které jí umožňují plně rozvinout svůj potenciál. Všechny nuance, finesy a nepřeberné množství podob. Na první pohled ji rozeznáte podle temně fialkově zbarvených hroznů s relativně tenkou slupkou, kompaktního růstu a válcovitého tvaru. Listy jsou pak celistvé a málo členěné.
Velmi dobře prospívá na žulovém podloží, ale patří mezi odrůdy, které se dokáží velmi dobře adaptovat. Před fyloxerou byla poměrně rozšířená po celé Francii. Odhaduje se, že jí bylo osázeno více než 160 000 hektarů vinic. Dnes se pěstuje, jak už jsme zmínili, především v oblasti Beaujolais a pokrývá plochu asi 15 000 hektarů, což je polovina celosvětové produkce. V Beaujolais pokrývá 98 % plochy vinic.
Geneticky vzešla s přirozeného zkřížení odrůdy Pinot noir a Gouais blanc. Je to raná modrá odrůda s bílým moštem, která dává ovocná vína s různorodým profilem: od koketní ovocnosti vín, jakými jsou Beaujolais Nouveau, přes osobitá Beaujolais Village až k vínům s velmi komplexní ovocnou aromatikou v podobě některého z Cru de Beaujolais. Umí dát jak vína elegantní, která potěší mladá, tak vína vhodná k archivaci. Zároveň je možné z ní vyrobit vína ovocná a jemná vína s nižším obsahem alkoholu, která jsou v posledních letech populární mezi mladými lidmi.
Vína se obecně dají popsat jako vína zářivě červené barvy, živá, s ovocným aroma, v němž se objevují především tóny malin, lesních jahod, ostružin a višní, a které někdy doplňují kořenité tóny čerstvě namletého pepře nebo jemné květinové nuance.
Je to odrůda, která potřebuje svědomitou péči. Čím více je keřů na jedné parcele, tím je vinice úrodnější. Je tedy třeba ji hodně krotit a najít ideální poměr mezi kvalitou a množstvím hroznů. Jednou z možných a často používaných metod je nízké vedení tzv. gobelet, i když samozřejmě jsou i další možnosti. Vinaři z Beaujolais se naučili s Gamay velmi dobře pracovat a hlavně v posledních letech zde najdete opravdu zajímavá vína od inspirativních mladých vinařů. Jedním z nich je třeba Hugo Thevenet z Domaine du Petit Pérou. Stále zde ale najdete i klasický styl a vína, která velmi dobře vyzrávají v čase.
I když je Beaujolais známé především jako červené víno, najdete ho i v bílém (Chardonnay) nebo rosé. Ovšem pouze v apelaci Beaujolais nebo Beaujolais Villages, Cru de Beaujolais jsou výhradně červená.